Fellowes Plain Residential Development, Norwich
Fellowes Plain Residential Development, Norwich

Client
  • R G Carter

Value
  • £29 million

This project involved the redevelopment of the former Norfolk & Norwich Hospital and entailed the construction of 271 apartments provided over six storeys, including a two- storey basement car park. Tunnel form construction was utilised where possible to facilitate a reduced construction programme.

 

The Grade II Listed masonry towers had to be retained and integrated into the new development. The listed three storey central administration block was also refurbished and converted into a further 19 executive apartments.

 

Due to the open plan arrangements of the car park levels a traditional R.C. flat slab construction was adopted. At ground floor level and above where cellular layouts predominated, the construction technique reverted to tunnel form.

 

Before earthworks and deep excavations were undertaken for the basement car park, Contiguous piled walls were installed to ensure the stability and integrity of the masonry towers was maintained. The piled wall was also integrated into the design of the new building and provided vertical support to areas of the new structure.